Cinta

Cinta Itu Indah.......Cinta Itu Setia.......Cinta Itu Hebat.......Cinta Itu Hijrah.......Cinta Itu Asyik.......Cinta Itu Satu.......Cinta Itu Nikmat..

Sunday, February 20, 2011

Cinta Islam

Assalamualaikum kawan-kawan..rasanya dah lame x tulis dlm blog ni..cz sekarng smbung stady..so agak terhad masa..pepun arini nk share tntg Cinta jgak..huhu..tp Cinta dlm konsep Islam..Bismillah..

Cinta merujuk pada suatu perasaan yang membuatkan seseorang itu gelodak jiwa,fokus,ghairah terhadap bnda yang disayangi..so dlm konteks cinta sesama manusia ia merupakan cinta duniawi yang Insyallah diakhiri dgn gerbang perkahwinan..

Namun ramai masih x mengerti konsep percintaan yang sebenarnya..kerana walau agama apa pun anda,tidak ada agama yang menyuruh sesuatu KECURANGAN,PERPISAHAN dan KEJAHATAN kan..so lahirkan cinta dgn suci..

Saya ambil konsep Cinta Islam..dimana konsep cinta ini paling agung kerana ia berkait rapat dgn segala peraturan dalam dunia yang diperintahkan ilahi..:-) mudah cerita kita bercinta ke jalan Allah..x salah bercinta..tetapi perlu tau batas2 nya..kenapa Islam ada KETERBATASAN????sebab Islam mengetahui akibat jika manusia melanggar keterbatasan dan had yang diperintahkan..

Satu lagi defini tuk Cinta..Cinta Yang sejati..

Cinta Sejati - Cinta yang dipenuhi keghairahan,ketulusan,kejujuran dan kesetiaan
serta menerima pasangannya Seadanya..


Jika anda semua lihat,ciri2 Cinta sejati adalah Konsep Cinta Islam..setiap manusia inginkan kejujuran kata-kata pasangannya..ketulusan pasangannya membuat sesuatu..kan..maka Cinta Islam itu yang perlu kita ikuti..Benar..Cinta itu buta..Cinta itu nafsu..Cinta itu melalaikan..dan berani saya katakan Cinta mmg ada PRO & KONTRA..


"Bukan Rupa Menjadi Utama..Namun Cinta Terpancar Dari Hati Yang Mulia"


Suka saya nyatakan,zaman kini,couple2 menjadi trend anak muda..saya x terkecuali laa..namun ia adalah satu peredaran zaman..akan tetapi peredaran zaman x bermakna kita lupa akan asal usul kita..
"Matlamat Tidak Menghalalkan Cara"
:-) maka jika anda diluar sana ada pasangan,didiklah mereka dgn Cinta Islam..cth mudah jika ingin memulakan Cinta Islam..

1.Anda pergi Dating:- masuk je waktu solat,anda akan mengajak pasangan untuk
solat..secara x langsung anda memberi pasangan anda keyakinan
bahawa pasangannya ini tepat dan mampu mendidik ke jalan yg
benar

2.Anda keluar makan:- baca kan doa utknya sbb Insyallah anda bakal menjadi ketua
keluarga bg dirinya..jika boleh selitkan doa dgn ucapan cinta
memohon cinta anda menjadi kuat kerna pintu rezeki sedang
terbuka ketika anda mengadap rezeki..:-)

Dan ada lagi konsep mudah yang anda boleh praktikkan..2 cara di atas mmg saya lakukan walaupun jodoh tidak berpanjangan..hihi..kerana sy percaya..Jodoh adalah ketentuan Ilahi..bukan kerja saya..manusia hanya mampu berusaha mempertahankan Jodoh..namun jika tidak mampu,maka redhailah kerana manusia dipenuhi KETERBATASAN dan HAd..:-) Wallahualam..p/s: Tulisan kali ini hasil pengalaman sendiri dan based pada bacaan ilmiah..:-) Selamat Bercinta..

No comments:

Post a Comment